Waarom bamboe?

Bamboe groeit snel

Waarom is juist bamboe een uitstekend materiaal om producten duurzaam te produceren? De voornaamste reden is heel simpel: bamboe groeit enorm snel!

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld. Sommige soorten kunnen tot bijna 1 meter per dag groeien. De soorten die gebruikt worden voor de productie van bamboeproducten groeien echter rond de 15 à 20 centimeter per dag. Na ongeveer 6 weken heeft een bamboeplant de omvang bereikt waarop deze gerooid kan worden. Een fijnspar, een soort die veel in productiebossen wordt gebruikt, doet daar 15 jaar over. De houtopbrengst van een bamboebos is daarom ongeveer 14 keer hoger dan een naaldbos.

Bamboe is sterk en duurzaam

Bamboehout heeft een enorm hoge dichtheid. Het is daarom één van de sterkste houtsoorten op aarde, veel sterker dan de houtsoorten die we in Europa vaak gebruiken. Bovendien heeft het daarnaast nog een andere sterke eigenschap, bamboe is namelijk ook relatief flexibel. De flexibiliteit én de dichtheid zorgen er samen voor dat bamboe een uitstekend materiaal is om kwalitatief hoogwaardige verbruiksartikelen van te fabriceren.

Met zijn sterkte en flexibiliteit deelt bamboe eigenschappen met kunststof, dat ook sterk en flexibel is. Bamboe is echter een product van volledig natuurlijke oorsprong, zonder tussenkomst van chemische processen. Het is daarmee ook 100% biologisch afbreekbaar. Bamboe 1-0 kunststof!

Bamboe is afvalvrij

Bij de productie van bamboe blijven vrijwel geen restproducten achter, zoals dat bij veel andere soorten materialen wel gebeurt. Zo dienen de scheuten als voedsel, de stammen als bouwmateriaal, de bladeren als veevoer en worden de zijtakken bijvoorbeeld gebruikt om gereedschap van te maken. De producten van Bambio worden gemaakt van zowel de stammen als de zijtakken van de bamboeplant.

Bij het oogsten wordt de plant dus volledig gebruikt. De plant is na het oogsten echter niet volledig verdwenen. De wortels zitten namelijk nog in de grond en daar groeit vanzelf weer een nieuwe bamboeplant uit!